Kapitaalverhoging voor Limburgse fabrikant van geavanceerde meettechnologie versnelt internationale expansie en versterkt tegelijkertijd Belgische verankering en tewerkstelling

Herk-de-Stad, België – 12 januari 2023 – Ruim zes jaar na zijn ontstaan in 2016, trekt Hammer-IMS nieuw durfkapitaal aan voor een bedrag van 2,5 miljoen euro. De kapitaalinjectie laat het Limburgse Hammer-IMS toe om versneld een meer diverse productportefeuille uit te bouwen en tegelijk internationaal verder uit te breiden, o.a. naar de Verenigde Staten. Het extra kapitaal wordt verschaft door Invest for Jobs (IFJ) en door de investeerders van het eerste uur: LRM en het Gemma Frisius Fonds. “De nieuwe en bestaande investeerders ondersteunen onze technologische innovaties en het potentieel daarvan voor extra jobs in België”, vertelt Noël Deferm, General Manager bij Hammer-IMS. “We kijken ernaar uit om samen met hen deze mooie groeifase te realiseren. Helemaal in het begin, toen we een prototype knutselden en ermee de boer op gingen, hadden we niet verwacht dat Hammer-IMS ooit dergelijke proporties zou aannemen.”

Acht jaar geleden slaagden Noël Deferm en Tom Redant, doctoraatsstudenten aan KU Leuven – MICAS, erin via radartechnologie een nauwkeurige kwaliteitscontrole te realiseren voor industriële toepassingen. Met de M-Ray technologie had Hammer-IMS een veilig en milieuvriendelijk alternatief in handen voor massaal gebruikte meetsystemen die werken met ioniserende straling (bv. nucleare en radioactieve systemen). Intussen ontwikkelde Hammer-IMS diverse meetsensoren en -machines die het uitrolde bij o.a. fabrikanten van industrieel textiel en plastics. Vandaag leiden beide oprichters Hammer-IMS in goede banen. Het managementteam werd recent versterkt door Nele Reynders, die in de beginjaren van Hammer-IMS – samen met de oprichters – de meettechnologie omtoverde tot volwaardige meetmachines.
Noël Deferm, General Manager Hammer-IMS: “De afgelopen jaren hebben we stelselmatig onze meettechnologie verfijnd, ons aanbod uitgebreid en commercieel internationaler gewerkt, veelal in Europa. Deze kapitaalverhoging heeft als doel dit proces te versnellen. Door een breder productaanbod aan te bieden in een groter geografisch gebied, kunnen we wereldwijd sneller een groter marktaandeel verwerven. Om dit te ondersteunen, verwelkomen we graag Invest for Jobs (IFJ) als nieuwe investeerder en zijn we blij dat LRM en het Gemma Frisius Fonds opnieuw bijdragen in het kapitaal. Als Belgen mogen we trots zijn dat Hammer-IMS zich sterk verankert in ons land en voor 100 procent in Belgische handen blijft.”

Nils Nijs, Investment Manager bij IFJ: “Naast een financieel rendement, hechten we bijzonder belang aan de werkgelegenheid die bedrijven op lange termijn steviger verankeren in België. We ondersteunen en versterken Hammer-IMS voluit in zijn huidige aanpak om de komende jaren te zorgen voor heel wat extra jobs in de regio. Tegelijkertijd, door het verder versterken van zijn technologische innovaties, kan
Hammer-IMS een verhoogde impact realiseren op het vlak van duurzaamheid.”
IFJ ontstond in 2015 op initiatief van de sociale partners van de metaalindustrie en de technologiesector.
Naast IFJ, realiseren de bestaande investeerders LRM en het Gemma Frisius Fonds mee de kapitaalverhoging van Hammer-IMS. LRM is een investeringsmaatschappij die economische groei in Limburg ontgint en stimuleert en, zoals het IFJ, de klemtoon legt op lokale tewerkstelling. Het Gemma Frisius Fonds werd in 1997 opgezet als joint venture tussen KU Leuven, KBC Private Equity en BNP Paribas Fortis Private Equity, en heeft jarenlange ervaring in het ondersteunen van hightech start-ups.
Tom Redant, Technical Manager bij Hammer-IMS: “Deze kapitaalverhoging luidt een acceleratiefase in om Hammer-IMS sterker gewapend op de wereldkaart te zetten. We gaan versneld nieuwe collega’s aantrekken en gericht producten ontwikkelen om op grotere schaal te opereren. Naast het creëren van een bredere familie van meetoplossingen, breiden we onze verkoop en technische ondersteuning internationaal verder uit o.a.tot in de Verenigde Staten. Samen met onze aandeelhouders geloven we sterk dat we van Hammer-IMS een wereldspeler kunnen maken.”
Hammer-IMS, een machinebouwer die aan de slag gaat met eigen, innovatieve en milieuvriendelijke sensoren, heeft er veel zin in. Tom Redant: “De meetmachines – in de typische gele kleur – die de kwaliteitscontrole nauwgezet opvolgen in productiefabrieken voor textiel en plastics, zijn intussen goed bekend in de sector. Hammer-IMS zal in de komende jaren verder inzetten op machine vision en
artificiële intelligentie om productiefouten te detecteren en te classificeren. Slimme algoritmes die o.a. bijleren via deep learning, helpen om geavanceerde inspectietaken uit te voeren, wat eindklanten een competitief voordeel biedt.”

Over Hammer-IMS
Hammer-IMS biedt innovatieve en milieuvriendelijke machines aan voor de kwaliteitscontrole van textiel, plastics, non-wovens en andere materialen. Deze oplossingen ondersteunen reproduceerbare productkwaliteit en maken de productie minder arbeidsintensief, terwijl materiaalverspilling en energieverbruik tot een minimum beperkt worden. Met zijn camerasystemen is Hammer-IMS ook actief
op het gebied van machine vision. Hammer-IMS innoveert voortdurend in de domeinen van mechanica, sensor- en visietechnologie, en softwaretechnologie. De producten zijn typisch een synergie van deze drie. De meeste systemen worden inline gebruikt op de productievloer, terwijl andere dienen voor integratiedoeleinden of onderzoek en ontwikkeling in laboratoria.